Prietenii păsărilor

Proiect finalizat în luna noiembrie 2019.

Peste 120 de copii s-au bucurat de natură și au descoperit minunata lume a păsărilor în cele 6 ture organizate în toamna anului 2019 cu ajutorul prietenilor de la Societatea Ornitologică Română (SOR).

Deși proiectul a fost menit să aducă bucurie copiilor și să îi aproie de natură, ne-a surprins plăcut faptul că și parinții copiilor care au fost prezenti au participat activ în cadrul turelor și au descoperit alături de copiii lor o nouă față a parcului și a naturii urbane. Pe lângă întâlnirile cu ciocănitori, botgroși, pițigoi, țicleni, mierle, cinteze, rațe sălbatice ori pescăruși, poate cele mai savurate momente ale tururilor au fost date de observarea bufnițelor (Ciufi de pădure) și a papagalilor Micul Alexandru.

Bucuria a fost și mai mare la finalul turelor, când fiecare copil participant a avut parte de un cadou surpriză – o carte despre păsări și o insignă, cum altfel decât tot cu păsări :). Sperăm ca aceste lucruri să îi încurajeze să descopere în continuare lumea păsărilor și să includă birdwatchingul cât mai mult în activitățile lor recreative.

În primul rând descoperim că o simplă plimbare în parcurile din oraș e un minunat prilej de a ne bucura de întalnirea cu nenumarate păsări, de a le admira și de a descoperi lucruri uimitoare despre viața lor. În același timp vorbim despre cuiburi, hrănitori și cum putem ajuta păsările să treacă peste iernile geroase ori peste verile caniculare. Vorbim despre surse de hrană sănătoasă sau materiale care le ajută în construirea cuiburilor. Vorbim despre toate acestea pentru că doar înțelegând și admirând păsările le vom putea ajuta și proteja. Iar parcurile urbane sunt adevarate comori în materie de păsări, comori ce se lasă descoperite doar de către iubitorii de natură.

Activitățile cotidiene de observare și protecție a păsărilor sunt o extraordinară metodă de recreere și relaxare pentru toate vârstele. Multiple studii arată că activitățile de birdwatching au ca efect reducerea nivelului de stress și au rol în îmbunătățirea stării de sănătate mentală. Iar oricând, observarea păsărilor poate fi o experiență nu numai personală, ci și una colectivă.

Proiectul “Prietenii păsărilor” are ca scop apropierea copiilor de natură prin dezvoltarea unei pasiuni pe termen lung – birdwatching-ul, cu beneficii atât pentru dezvoltarea armonioasă a copilului cât și pentru ocrotirea biodiversitatii urbane și conștientizarea în cadrul publicului larg a importanței acesteia.

În cadrul proiectului, 100 de copii (cu vârste de până la 14 ani) vor beneficia de un tur ghidat de birdwatching (sesiuni de observare și documentare a păsărilor) într-unul din parcurile din București. Tururile se vor desfașura pe grupe de câte 20 de copii iar informațiile interesante și inițierea în birdwatching vor fi oferite de membrii Societății Ornitologice Române.

Fiecare copil va putea folosi în cadrul turului un binoclu pentru birdwatching (10×50) iar la finalul turului va primi cadou o carte – “Prietenii păsărilor – Editura Casa, 2017” ce îi va ajuta să iși dezvolte pe viitor pasiunea pentru birdwatching și protectia mediului, precum și o insignă reprezentând o pasăre.

Proiectul “Prietenii păsărilor” este finanțat în cadrul programului Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul de desfășoară cu sprijinul SOR (Societatea Ornitologică Română).

Înscrieri beneficiari

Dacă ești învățător sau profesor și vrei ca elevii tăi să descopere minunata lume a păsărilor și a birdwatching-ului, te rugăm să ne trimiți un e-mail pe adresa contact@accesnatura.ro cu subiectul “Prietenii păsărilor” și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil. Din motive logistice, activitățile se vor desfășura în București, iar înscrierea gupurilor se face exclusiv de către învățător / profesor.

Participarea la tururile de birdwatching este gratuită.
Participarea se face doar în baza înscrierii de grup.

Criterii eligibiliate:
– să își anunțe participarea la adresa de email comunicată mai sus;
– grupurile de elevi sa fie insoțite de învățător / profesor;
– să se întrunească un numar minim de 15 participanți pentru fiecare tur în natură.
Selecția se face pe criteriul primul înscris – primul servit pentru fiecare acțiune în parte, până la atingerea pragului de 100 de participanți.

Locație tururi: Parcul Tineretului, București

Calendar orientativ tururi:
Tur 1, Tur 2: vineri, 15 noiembrie, ora 10:00
Tur 3, Tur 4: sambătă, 16 noiembrie, ora 10:00
Tur 5: duminică, 17 noiembrie, ora 10:00

Orarul tururilor se poate modifica în funcție de numărul de înscrieri dar și în funcție de condițiile meteo.