Natura este pentru toți!

Proiect finalizat în luna noiembrie 2019.

O ecuație simplă: 15 beneficiari persoane cu dizabilități motorii + 15 ieșiri în natură, de la simple plimbări prin pădure și până la trasee montane sau chiar competiții de alergare (inclusiv două semimaratoane montane) + peste 25 de voluntari activi + mult efort, adrenalină, energie pozitivă și zâmbete = un DA hotărât mobilității și accesului la natură și un semnal de alarmă pentu lipsa generalizată a amenajărilor atât de necesare persoanelor cu dizabilități.

Acțiunile nu se opresc aici. Ne revedem și în 2020 la noi ture în natură.

Lansare Proiect – Parcul Natural Văcărești (8 iunie 2019)

Am trăit una dintre cele mai frumoase zile din ultimii 8 ani, timp în care am fost imobilizată într-un scaun cu rotile. 21 km de traseu montan cu emoții, râsete și alergare au facut să zboare prea repede cele peste 5 ore trecute din momentul startului. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect și vă doresc “Drumuri bune”.

Ștefania Man

Semimaraton Cozia Mountain Run – 21 km, traseul Stânișoara (6 iulie 2019)

A fost cea mai frumoasă zi în natură din viața mea. Chiar îmi doream măcar o dată să merg pe un traseu montan.

Aurelian Băreanu

Traseu în Munții Ciucaș (27 iulie 2019)

Vizită ghidată în Parcul Natural Văcărești (13 august 2019)

Vă mulțumesc tuturor pentru implicare. Ați fost fantastici. Sunteți niște super eroi pentru mine… Mi-ați împlinit un vis și mi-ați demonstrat că imposibilul nu există…

Gabriel Constantinescu

Traseu în Munții Grohotișului (18 august 2019)

Traseu în Munții Piatra Craului – Cabana Curmătura (15 septembrie 2019)

Traseu în Munții Bucegi – Valea Ialomiței (21 septembrie 2019)

Cros Băneasa Race (29 septembrie 2019)

Semimaraton Rafael Codlea (19 octombrie 2019)

Crosul Copiilor – Țara Piticilor Constanța (26 octombrie 2019)

Traseu Cheile Dobrogei (27 octombrie 2019)

Traseu Munții Bucegi – Platou, Piatra Arsă (2 noiembrie 2019)

Traseu Pădurea Băneasa (24 noiembrie 2019)

In toate excursiile si plimbarile tale in natura te-ai gandit ca poate si un adolescent prins in scaunul cu rotile viseaza sa ajunga pe o culme de munte, sa simta vantul cum bate, sa se bucure de privelisti si de sentimentul pe care il dau inaltimile?  Cu siguranta si el isi doreste sa iasa in natura sau sa participe la un semimaraton pentru a simti cum energia naturii si spiritul de competitie il dinamizeaza.  

Pare de domeniul SF, mai ales intr-o tara ca Romania, unde pentru persoanele cu dizabilitati simpla deplasare in afara locuintei este de cele mai multe ori o corvoada. Insa in tari cu traditie in aplicarea politicilor de incluziune sociala a persoanelor cu dizabilitati, precum Franta, Spania, Marea Britanie, activitati precum cele de mai sus sunt o realitate constanta.

In acest moment, in Romania, persoanele cu dizabilitati intampina reale dificultati in a accesa natura, indiferent ca vorbim de parcuri urbane, arii naturale protejate sau trasee turistice. Numeroase studii internationale au aratat ca beneficiile accesului in natura includ si nu se limiteaza la: reducerea nivelurilor de stres, cresterea respectului de sine, dezvoltarea abilitatilor senzoriale, dezvoltarea abilitatilor sociale, cresterea nivelului de fericire resimtita.


“Natura este pentru toti” este primul nostru proiect, de asemnea si cel care sta la baza infiintarii asociatiei. Proiectul este destinat persoanelor cu dizabilitati motorii, copii sau tineri, care au dorinta de a iesi in natura si nu au posibilitatea de a o face.

Scopul proiectului este facilitarea accesului in natura pentru persoane cu dizabilitati motorii. Actiunile pentru beneficiarii directi vizeaza organizarea de ture asistate in natura. In plan secundar se urmareste ridicarea nivelului de constientizare asupra lipsei de amenajari speciale destinate persoanelor cu dizabilitati in spatii precum: arii naturale, trasee si obiective turistice si spatii de recreere in natura.

Proiectul “Natura este pentru toti” este finantat in cadrul programului Start ONG lansat de Kaufland România si implementat de Asociatia Act for Tomorrow.


Ce ne propunem / Obiectivele proiectului

1) selectarea a 15 persoane cu dizabilitati motorii care vor beneficia fiecare de cate o excursie asistata de o zi in natura, pe trasee neamenajate pentru deplasarea persoanelor cu dizabilitati, pana in noiembrie 2019;

2) achizitia unui scaune cu rotile / fotoliu rulant special conceput pentru deplasarile pe teren accidentat, tip Joelette – Classic One Wheel – produse in Franta. Deplasarea beneficiarilor cu ajutorul acestui scaun cu rotile se face doar asistat de 2-4 voluntari / scaun;

3) scaunul cu rotile special va avea doua destinatii:

  • a) va fi folosit in cadrul proiectului de fata precum si in cadrul proiectelor viitoare ale asociatiei:
  • b) ulterior finalizarii proiectuli, pe baza unui calendar, va fi pus la dispozitie cu titlu gratuit altor asociatii de profil intresate in desfasurarea de ativitati in aer liber pentru persoanele cu dizabilitati motorii;

4) desfasurarea de campanii media de constientizare asupra lipsei de amenajari speciale destinate persoanelor cu dizabilitati;

Cum poti sa ne ajuti?

Inscrie-te ca voluntar. Da, vom avea nevoie de multi voluntari tinand cont ca fiecare scaun cu rotile are nevoie de 2-4 persoane care sa il conduca. Iar daca ai experianta in drumetii montane sau practici cu regularitate un sport e si mai bine. O sa avem “de tras” 🙂

Participi la o competitie de alergare / maraton / triatlonDevino Fundriser voluntar pentru asociatia noastra prin intermediul platformei Galantom in cadrul evenimentului la care participi. Poti avea propria pagina de strangere donatii unde se pot face plati cu cardul si poti promova aceasta pagina atat offline cat si online in reteaua ta sociala. Un exemplu de eveniment si pagini de fundrising: Acces Natura @Cozia Mountain Run.

Trimite-ne un e-mail la voluntar@accesnatura.ro si vom pune la punct toate detaliile. Te asteptam alaturi de noi pentru a face natura accesibila tuturor!

Inscrieri beneficiari

Te rugam sa ne trimiti un e-mail pe adresa contact@accesnatura.ro cu subiectul “Beneficiar Natura este pentru toti” si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil. Din motive logistice, activitatile se vor desfasura in Bucuresti si zonele limitrofe precum si in zonele de deal si de munte ale judetelor Valcea, Arges, Prahova sau Tulcea si Constanta (Muntii Macin, Cheile Dobrogei).

Criterii eligibiliate beneficiari:
– sa faca parte din grupul persoanelor neinstitutionalizate cu handicap fizic sau somatic si sa faca dovada incadrarii ;
– sa poata paticipa impreuna cu un insotitor;
– sa isi manifeste interesul prin inscriere ca potential beneficar (email inscriere);
Selectia se face pe criteriul primul inscris  – primul servit pentru fiecare actiune in parte.

Lista de actiuni urmeaza sa fie definitivata pe masura finalizarii parteneriatelor. Lista poate fi consulatata aici.

Sursa foto: Joëlette and Co